Arama
Yeni Ekle
  • Kaydettiğiniz bir şey yok.

Kaydettiklerin : 0 firma

Giriş/Kayıt
bilecikte-tarihi-yerler-HAGİOS GEORGİOS RUM-ORTODOKS KİLİSESİ

Bilecik’te Tarihi Yerler

Bilecik’te Tarihi Yerler HAGİOS GEORGİOS RUM-ORTODOKS KİLİSESİ

Osmaneli ilçe merkezindeki yapı, doğu ve batı sanatının işlendiği üç nefli, haç planlı kubbeli bazilika tarzında bir yapıdır. Ortadaki küçük kubbesi ve çatı örtüsü yıkılmıştır. Kubbe dışında kalan çatı örtüsünün tonozla örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Ön cephenin iki köşesinde birer çan kulesi yükselmektedir. Bina, Ortaçağ kiliselerinin XIX. y.y. sonlarına doğru yapılmış bir taklididir.

bilecikte-tarihi-yerler-HAGİOS GEORGİOS RUM-ORTODOKS KİLİSESİ

Bilecik’te Tarihi Yerler HAMİDİYE CAMİİ

Söğüt İlçesinde son Osmanlı döneminin neo-klasik mimari tarzdaki yapılardan güzel bir örnektir. 1903-1905 yıllarında II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı olup, duvarları kırmızı kesme taştandır. Yapının üstü kurşun kaplı tek bir kubbeyle örtülüdür. İki minareli olduğu için halk arasında “Çifte Minareli Camii” olarak da tanınır.

bilecikte-tarihi-yerler-sogut-hamidiye-camii

Bilecik’te Tarihi Yerler KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİİ

1665 yılında Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami, Bilecik-Sakarya Karayolu üzerinde Vezirhan beldesinde, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı yakınındadır. Dikdörtgen planlı, duvarları kesme taştandır. Bilecik, Vezirhan’da olan bu camiyi Köprülü Mehmet Paşa 1665’de yaptırmıştır. Mimar Sinan eseri olduğu ileri sürülen caminin bu iddiayı kesinleştirecek bir belgeye rastlanmamıştır. Cami dikdörtgen planlı olup, 17.30 X 18.60 m. ölçüsünde, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey kenarında birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı altı sütunlu beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri ile ibadet mekanı kırma bir çatı ile örtülmüştür. İbadet mekanı sonraki devirlerde yapılmış ahşap bir tavanla örtülmüştür. İbadet mekanı yan duvarlarda ikişer, mihrap duvarında iki sıra halinde yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Mihrabı basit olmasına rağmen rozetler, stalaktitlerle süslü minberinin sanat tarihi yönünden güzel bir görünüm vardır. Kuzeybatı köşesindeki kesme taştan minaresi 1965 yılında yenilenmiştir.

bilecikte-tarihi-yerler-koprulu-mehmet-pasa-camii

Bilecik’te Tarihi Yerler HAMİDİYE İDADİSİ

Hamidiye Camii ile birlikte Sultan 2.Abdülhamit tarafından 1905 yılında yaptırılmıştır. İki katlı kırmızı kesme taştan inşa edilen yapının alt ve üst kat planları aynı şekildedir. Giriş kapısı alnında mermerden yapılmış Osmanlı arması bulunan bina 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla restore ettirilmiş ve İlçe kütüphanesi olarak hizmete sunulmuştur.

bilecikte-tarihi-yerler-hamidiye-idadisi

 

 

bilecik-ertugrul-gazi-turbesi Önceki Yazı
Bilecik Ertuğrul Gazi Türbesi
bilecik-taksi Sonraki Yazı
Bilecik Taksi

Yorum Ekleyin

Yorum göndermek için giriş yapmış olmalısınız.